Barcza Zoltán személyes weboldala
 
Kedvenc íróim
John Updike, Kurt Vonnegut, Milan Kundera, Alberto Moravia, Irvin Shaw, Arthur C. Clarke, William Styron, Martin Amis, Boris Vian, Daniel Keyes, William Wharton, Stepehen King, Edgar Allan Poe, Vámos Miklós, Stanislaw Lem, Robert Merle, Clive Barker, Nick Hornby
 
Kedvenc zenekaraim / szólistáim
A teljesség igénye nélkül: A.C.T., AC/DC, Acoustic Alchemy, ABWH, Bikini, Bruce Dickinson, Camel, Celeste, Cranberries, Creedence Clearwater Revival, Dead Can Dance, Deep Purple, Dire Straits, Dream Theater, Faith No More, Focus, Gary Moore, Guns N' Roses, Hans Zimmer, Hobo Blues Band, Iron Maiden, Jean-Luc Ponty, Jimmy Page, Jon Anderson, Jon and Vangelis, King Crimson, Kitaro, Led Zeppelin, Leonard Cohen, Liquid Tension Experiment, Lisa Gerrard, Mark Knopfler, Michael Nyman, Mick Jagger, Mike Oldfield, Oasis, OSI, Philip Glass, Pink Floyd, Porcupine Tree, Queensryche, Radiohead, REM, Robert Plant, Roger Waters, Rolling Stones, Roy Harper, Scorpions, Spock's Beard, Spyro Gyra, Steve Howe, Steve Vai, Sting, Suzanne Vega, The Notting Hillbillies, The Who, Tom Petty, Travis, Van Halen, Vangelis, Whitesnake, Yes
 
Kedvenc filmjeim
2001: A Space Odyssey, Gladiator, Big Fish, Stay, Mulholland Drive, The Ring, The Cell, Back to the Future, Alien, Les Maitres du temps (Az idő urai), The Texas Chainsaw Massacre, Terminator 2, Star Wars, Raiders of the Lost Ark, Blade Runner, Caché
 
Idézetek

Valamiért úgy érzem, hogy Magyarországra is igazak az alábbi gondolatok. Nem a sajátjaim, hanem Kurt Vonnegut gondolatai, főként amerikai tapasztalatok alapján.

"Az emberi lények az elmúlt mintegy egymillió év során szinte mindennel kapcsolatban találgatásokra kényszerültek. Történelemkönyveink kiemelkedő alakjai voltak a leglenyűgözőbb, esetenként a legijesztőbb találgatóink.
Megnevezhetek közülük kettőt?
Arisztotelész és Hitler.
Az egyik jól találgatott, a másik rosszul.
Az emberek tömegei pedig úgy érezvén, mint mi is ma, ráadásul joggal, hogy nem elég képzettek, nemigen tehettek mást, mint hogy higgyenek valamelyik találgatónak."

"Ám a találgatók valójában semmivel sem tudtak többet a hétköznapi embereknél, sőt néha kevesebbet, még akkor is, vagy különösen akkor, amikor azt az illúziót keltették bennünk, hogy irányíthatjuk a saját sorsunkat.
A mggyőző találgatás oly régóta a vezetés lényege, annyira áthatotta az emberi tapasztalást, hogy egyáltalán nem meglepő, hogy bolygónk legtöbb vezetője - a hirtelen ránk zúdult rengeteg információ ellenére - folytatni akarja a találgatást. Most rajtuk a sor, hogy folyvást találgassanak, és meg is hallgassák őket."

"... A találgatók viszont elárultak magukról még valamit, amit érdemes jól megjegyeznünk ma is. Valójában nem érdekli őket, hogy életeket mentsenek meg. Nekik csak az számít, hogy hallgassanak rájuk - miközben véget nem érően folytatják tudatlan találgatásaikat. Ha van számukra gyűlöletes dolog, akkor az a bölcs ember.
De önök csak azért is legyenek azok. Mentsenek meg életeket, mentsék meg a saját életüket is. Legyenek tisztességesek."

Kurt Vonnegut: A hazátlan ember (A Man without a Country)
Fordította: Békési József
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2006.

 

Ugrás a lap tetejére